Vodu v Banskej Bystrici a Poprade bude dodávať francúzska spoločnosť Veolia

17.05.2006 Poprad

Bratislava 17. mája (TASR) - Francúzska vodárenská spoločnosť Veolia Voda bude zabezpečovať dodávky vody v Banskej Bystrici a Poprade. Veolia tak bude najbli...
Bratislava 17. mája (TASR) - Francúzska vodárenská spoločnosť Veolia Voda bude zabezpečovať dodávky vody v Banskej Bystrici a Poprade. Veolia tak bude najbližších 30 rokov dodávať vodu pre približne 950 000 obyvateľov, čím získa zhruba 20 % slovenského vodárenského trhu.

Spoločnosť vyhrala výberové konanie, ktoré vypísali vodárenské spoločnosti v Banskej Bystrici a Poprade na zabezpečenie vodárenských a kanalizačných služieb pre priľahlé regióny. Za každú z týchto licencií zaplatila niekoľko miliónov eur. Veolia sa tak stane zamestnávateľom 1 400 osôb a svoje služby bude predávať do 750 slovenských miest a obcí.
Veolia sa na základe tohto kontraktu nestane majiteľom rozvodov, ale bude zabezpečovať služby súvisiace s výrobou a distribúciou vody. Okrem toho budú Francúzi zodpovední aj za riešenie prípadných havárií a údržbu vodovodov. \"Naša spoločnosť sa bude podieľať aj na rozvoji vodárenskej siete v regiónoch, kde pôsobí, \" povedal na dnešnej tlačovej konferencii generálny riaditeľ Veolia Voda pre strednú Európu a Rusko Philippe Guitard. Podľa jeho slov spoločnosť spolufinancuje projekty, ktoré sa rozhodne realizovať samospráva. Financovanie prebieha prostredníctvom viacerých programov a Veolia tak zväčša prispeje sumou, ktorá sa rovná povinnej spoluúčasti samosprávy na projekte. Investícia je potom zaplatená z prostriedkov Európskej únie, štátneho rozpočtu ako aj francúzskej spoločnosti.
Veolia podniká aj v okolitých štátoch a na susednom českom vodárenskom trhu ma približne 45 % podiel. Podobný podiel by chcela dosiahnuť aj na Slovensku. Ako však dnes potvrdili predstavitelia spoločnosti, momentálne neprebieha rokovanie o prípadnom získaní ďalších vodárenských spoločností.
\"Dlhodobým cieľom našej spoločnosti je presvedčiť verejnosť, že práve náš model spolupráce samosprávy a súkromnej firmy je prospešný pre rozvoj vodárenstva, \" povedal Guitard.
Veolia Voda, vodárenská divízia spoločnosti Veolia Environnement, je najväčší svetový operátor v oblasti vodohospodárskych služieb. Spoločnosť sa zameriava na zaisťovanie vodárenských a kanalizačných služieb pre miestne správne celky, spoločnosti alebo priemyselné i nevýrobné podniky. Veolia Voda zásobuje vodou 110 miliónov osôb na celom svete. V roku 2004 dosiahla obrat 9,8 miliardy EUR, čo je v prepočte 376,8 miliardy SKK. Zamestnáva 67 800 pracovníkov.
 

Vyberte región

mark